• ...  

  Nakon novogodišnjeg sajma opet smo s Vama...

 • ...

  na tržnici Trešnjevka, svaki dan od srijede do nedjelje...

 • ...

  s našim proizvodima od Aronije najzdravije biljke na svijetu i okolici :) ...

 • ...

  i kotunjatama i pekmezima od davno zaboravljenih dunja...

 • ...

  i pekmezima od jabuka i šljiva, kiselim paprikama, turšijama...

Košarica


Vidi košaricu

Smart search


Sok od rajčice

 

sok-od-rajciceSok od rajčice 1 l

25,00 kn
Količina:

 

Rajčica - rajska jabuka

Rajčica grmRajčica je jednogodišnja grmolika povrtna biljka iz porodice pomoćnica ili krumpirovki u koje spadaju i krumpir, paprika i duhan. Po botaničkoj definiciji spada u voće, a po kulinarskoj u povrće. 

Po botaničkoj definiciji sve što se razvija iz cvijeta i ima sjemenke je voće - kao npr. jabuka, kruška, paprika, rajčica, tikva, tikvica, bundeva, krastavac, a povrće se razvija iz korijena, lista ili stabljike - kao npr. krumpir, kupus, blitva, luk ili poriluk. Prema kulinarskoj definiciji voće je ono što je slatko, a povrće ono što nije pa paprika, rajčica, tikva, bundeva i krastavac ipak spadaju u povrće.

 

RajčicaPostoji još jedna biološka podjela - voće potječe od višegodišnjih, a povrće od jednogodišnjih biljaka koje se svake godine sade ponovo. Prema ovoj podjeli rajčica, paprika i bundeve ipak spadaju u povrće, ali nije ni ona bez mana jer po njoj u povrće spadaju i lubenica (srodnik bundeve) i jagoda, malina i kupina, a maslina spada u voće.

Ipak iako botaničari i biolozi imaju svoje podjele, zakonodavci i kulinarstvo se na to ne obaziru - najbolji primjer je slučaj Nix V. Hedden iz 1893. kada je vrhovni sud SAD-a donio odluku da se rajčica smatra povrćem i oporezuje kao povrće (na voće tada nije bilo poreza kod uvoza).

 

Rajčice razneRajčica porijeklo vuče iz Peruanskih visoravni u Andama u Južnoj Americi isto kao i krumpir ili paprika. U Evropu je došla iz Meksika nakon što je Cortes 1521. opsadom osvojio glavni grad Asteka - Tenochtitlan - sada Ciudad de Mexico ili Mexico City - tada vjerojatno najveći grad na svijetu sa između 200 i 350 tisuća žitelja (u Evropi su mu blizu bili samo Pariz, Venecija i Carigrad, London je tada bio pet puta manji).

 

Žuta rajčicaPrve rajčice vjerojatno su bile male, veličine današnje cherry rajčice i zlatno žute boje - kao  današnje žute rajčice. Križanjem i selekcijom dobile su današnju boju i veličinu. Kada je tek došla u Evropu rajčica je bila toliko neobična i blistava u odnosu na ostalo voće i povrće da su je mnogi uzgajali samo za ukras i nisu je jeli misleći da je otrovna. Polovicom 19-og stoljeća otkriveno je da stabljika i listovi rajčice zaista i jesu otrovni (kao i kod krumpira). Čak je i plod otrovan ako je rajčica nezrela i zelena. Zrenjem, termičkom obradom ili kiseljenjem otrov nestaje i rajčica je sigurna za upotrebu. Otrovna stabljika i listovi nisu ništa neobično i javljaju se kod mnogo krumpirovki i imaju funkciju zaštite od nametnika.

 

Cherry rajčiceIme za rajčicu u većini germanskih jezika dolazi od riječi tomato koja dolazi iz astečkog naziva tomatotl i znači punašan plod. Međutim u našem jeziku koriste se uglavnom nazivi rajčica, paradajz i poma. Zašto? Riječ paradajz dolazi iz latinsko/germanskog paradise apfel - ili rajska jabuka. Razlog za to vjerojatno leži u njenoj sjajnoj zlatno žutoj boji - čak i talijanski naziv pomidor nam to govori. Naime za razliku od britanaca i španjolaca koji su stoljećima rajčice uzgajali samo za ukras i nisu ih jeli, talijani su rajčicu vrlo brzo prihvatili kao ukusnu i jestivu namirnicu.

 

Žuta rajčica

Čim je došla prekrštena je u pomidor ili na talijanskom pomo d'oro što znači upravo jabuka od zlata - ili zlatna jabuka, što je i naziv za biblijsku rajsku jabuku razdora, a i za jabuku koja je bačena pred Heru, Atenu i Afroditu uzrokovala svađu koja je od njih najljepša i trojanski rat i propast Troje. Zlatna jabuka je prema većini historičara u biblijsko vrijeme zapravo bio uvriježeni naziv za dunju. Tako dolazimo do zaključka da je novo zlatno povrće talijane toliko zapanjilo svojom blistavošću i sjajem da im je izgledalo kao da dolazi iz rajskih vrtova - pa su je tako i nazvali - zlatna jabuka (pomidor) ili rajska jabuka (paradajz apfel/paradajz/rajčica).

 

Cherry rajčiceDakle rajčica, bila ona žuta ili crvena, mala ili velika, vjerojatno nije došla iz raja i nije ono što je zmija dala Evi u raju, zato jer nije bila poznata u Evropi i Aziji u vrijeme nastanka biblije i zato jer raste na grmu, a ne na stablu spoznaje dobra i zla, ali je zbog svoje blistavosti i sjaja izgledala kao da je došla iz raja pa je tako i dobila ime rajčica.


 

RajčicaSkraćeni oblik imena rajčica - poma - zapravo je latinski naziv za jabuku, pa čak i za voće općenito. Latinski naziv poma i danas se koristi za jabuku u većini evropskih jezika u raznim oblicima - tako u engleskom imamo "apple is pomaceous fruit" i "pome" - skupina voća iz porodice ruža koja obuhvaća jabuke, kruške, dunje, nešpule, ..., u francuskom - "pomme" znači jabuka. Odmah nam pada na pamet popularni "pommes frites" koji bi onda bio čips od jabuka? Otkud naziv čips od jabuka za jelo od krumpira? Tajna leži u francuskom nazivu za krumpir "pommes de terre" ili jabuka iz zemlje, pa se čips od krumpira u punom nazivu zapravo zove "pommes de terre frites" ili skraćeno "pommes frites". Spomenimo da se kod nas ovo većinom čita krivo pomfri jer svi misle u francuskom se t na kraju ne čita, no istina je da se es na kraju ne čita, a t se itekako čita, pa je pravilno pomfrit! Spomenimo i da se beligijanci još uvijek bune da su oni ti koji su izmislili pomfrit ili "french fries", i da su ga američki vojnici koji su se borili u Belgiji pogrešno nazvali "french fries" i njegovu popularnost raširili po svijetu jednostavno zato jer su belgijanci govorili francuski, a vojnici nisu imali pojma u kojoj se zemlji nalaze pa su mislili da su u francuskoj.

 

Žuta rajčica

Rajčica je danas vrlo česta u ljuskoj prehrani, konzumira se sirova, kuhana, pečena, konzervirana, u kečapu, u sokovima... Neizostavan je dio svake sezonske salate, šalše, konšerve, pice, hot doga, a pored pašta šute i pašta fažola - pašta od pomidora je zasigurno jedan od najjednostavnijih i najukusnijih načina da se pripremi pašta - tjestenina, pogotovo ako se radi sa svježim rajčicama koje se sjeckaju na male komadiće ali ne pasiraju, tako da zadrže svoju teksturu.

 

Sušena rajčicaSok od rajčice specijalitet je koji se puno više konzumira na zapadu nego kod nas - ali i kod nas je u zadnje vrijeme sve rašireniji. Probajte ako već niste u čašu soka od rajčice dodati malo soli i papra - sol i papar soku od rajčice daju posebnu aromu. Čak i ako malo pretjerate s paprom neće biti prepapreno. I za kraj jedan kuriozitet - sok od račice sa soli i paprom je piće koje se jako često konzumira dok letite avionom, čak ga uzimaju i ljudi koji ga nikad ne konzumiraju kod kuće. Zašto, niko ne zna. To je postalo prava religija koja se sve više širi kad vidite da i drugi to uzimaju. Pa kad se slijedeći put budete vozili avionom naručite umjesto kole ili soka od naranče - sok od rajčice. Nećete požaliti. Obavezno uspite vrećicu soli i papra. Ili naručite sok od rajčice kod nas i uživajte kod kuće kao da letite avionom :)

 

Rajčica sadrži veliku količinu likopena - antioksidansa koji pomaže tijelu u borbi protiv slobodnih radikala (slično kao kod aronije). Zbog toga je sok od rajčice dobar za suzbijanje raznih oblika raka i sprečavanje bolesti srca i krvnih žila (srčani udar, moždani udar). Sok od rajčice djeluje čudesno i na kosti - pa dvije čaše ovog soka dnevno djeluju preventivno protiv osteoporoze.

Odabrano

sok-od-jabukeSok od jabuke 1 l

12,00 kn
Količina:

sok-od-rajciceSok od rajčice 1 l

25,00 kn
Količina:

sok-od-rajciceSok od rajčice 7 dcl

20,00 kn
Količina:

sok-od-aronijeSok od aronije

25,00 kn
Količina:

sok-od-aronijeSok od aronije

100,00 kn
Količina:

sok-od-aronijeSirup od vina 0,5 l

80,00 kn
Količina:

sok-od-aronijeSirup od bazge 0,5 l

80,00 kn
Količina:

sok-od-dunjeSok od dunje 1 l

25,00 kn
Količina: